Chronische veneuze ziekte is een chronische aandoening die verband houdt met of wordt veroorzaakt door aders die verstoord zijn of abnormaal functioneren.
De aandoening komt vaak voor en wordt ernstiger met de tijd. Vroegtijdige symptomen van chronische veneuze ziekte zijn gezwollen en zware ledematen, meestal de benen. Als de ziekte evolueert, kunnen spataders optreden. Als deze niet worden behandeld, kunnen de spataders groter en erger worden. Als gevolg daarvan nemen de symptomen ook toe waaronder irritatie, zwelling en pijnlijke uitslag.
Ernstige verzameling van bloed (pooling) in de venen van de benen vertraagt de terugkeer van het bloed naar het hart. Dit kan leiden tot een aandoening die diepe veneuze trombose en een longembolie kan veroorzaken. Een ander mogelijk gevolg is Chronische veneuze insufficiëntie (CVI), wat leidt tot veranderingen van de huid, en de ontwikkeling van veneuze ulcera ('open been').
Veneuze ulcera (‘open been’) hebben een grote impact op het dagelijkse leven: ze kunnen zo pijnlijk zijn, dat de patiënt niet meer kan werken.
Zonder de juiste behandeling kunnen deze mogelijke gevolgen van chronische veneuze ziekte leiden tot langdurige invaliditeit. Ze kunnen ook een belangrijke sociaaleconomische impact hebben, en een aanzienlijke psychosociale morbiditeit.
Omdat chronische veneuze ziekte heel ernstig kan zijn, moet de juiste diagnose tijdig worden gesteld. Het probleem verdwijnt niet zomaar. Hoe eerder het wordt gediagnosticeerd en behandeld, hoe groter de kans dat u ernstige complicaties kunt voorkomen.
Er zijn verschillende procedures, die alleen of in combinatie kunnen worden gebruikt om chronische veneuze ziekte te behandelen.
Compressietherapie wordt beschouwd als de basisbehandeling bij chronische veneuze ziekte. Compressieverbanden en compressiekousen oefenen een lichte druk uit op de benen. Ze helpen zo de bloedstroom in de venen te verbeteren zodat het bloed niet kan terugstromen. Toch is in sommige gevallen compressietherapie niet mogelijk en moet de patiënt een operatie ondergaan.